Vissza

Kiváló hangulat a Szombathelyi Sárkányhajó Fesztiválon

Négy kategóriában versenyeztek a 7. Szombathelyi Sárkányhajó Fesztivál legénységei. Már pénteken kora délután elkezdődtek, és estig folyamatosan zajlottak a sárkányhajó fesztivál szárazföldi és vízi edzései, felkészültek a csapatok a másnapi futamokra. Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke kérdésünkre elárulta, az eső sem tudott volna közbeszólni a felkészülésben, hiszen vízi sportról van szó, és elszánt, motivált közösségekről.

Kiváló hangulat a Szombathelyi Sárkányhajó Fesztiválon

Néhány „foghíjas” csapattól eltekintve tehát szép létszámmal megjelentek a tréningen, komolyan vették azt. A szombat reggeli ünnepélyes megnyitóra az Open (nyílt) kategóriában – 200 méteres versenytáv, a résztvevők kora és neme nem kötött – 21 nevező kollektívát számoltak; a Házisárkányok Kupájában hetet. Ide tartozik minden olyan legénység, amelyben csak nő evez, a kormányos és a dobos lehet férfi, a versenytáv ugyancsak 200 méter. Délután a Vegyes Kupában 15 legénység küzdött a helyezésért – itt legalább nyolc nőnek kellett eveznie 200 méteren; a látványos és fárasztó Marathon Open Kupában, 2 ezer méteren 12 legénység – a résztvevők kora és neme ebben nem volt kötött. Az elnök elmondta: évről évre egyre népszerűbb a megmérettetés. Míg tavaly összesen körülbelül hatszázan versenyeztek, az idén jóval többen, köztük sok közintézmény dolgozói. A Csónakázótó nagyon jó versenyhelyszínnek bizonyult, kulturált környezetben élhetik át résztvevők és nézők egy évben egyszer ezt a fesztiválhangulatot. Járosi Péter szerint könnyen tanulható sportág a sárkányhajózás, rövid idő alatt ad sikerélményt, ezért is rendkívül kedvelt a vasi megyeszékhelyen is. És hogy melyik hajó győzhet? Erre is válaszolt: amelyik a legjobban tud ritmusra együtt evezni.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Puskás Tivadar polgármester a házigazda nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, 2013-ban az volt a kérdés, rendezzenek-e Szombathelyen sárkányhajó versenyt. Azóta bebizonyosodott, jó döntést hoztak, hiszen a fesztivál tömegeket mozgat, vonzó a fiataloknak, egyre jobb teljesítményre sarkall és formálja a csapatszellemet.

Az időmérő futamok előtt, melegítés közben váltottunk szót a Markusovszky kórház Oncol-Girls csapatával. Dr. Dankovics Zsófia főorvos azt mondta, a tavalyi tapasztalatszerzés után az idén is szívesen jöttek orvos, nővér, adminisztrátor kollégák, asszisztensek is, visszatérők és újak. Jó kormányost kaptak a hajóba, aki legelőbb a kigondolt ültetési sorrendjüket változtatta meg. A Navigátorok hetedik éve indulnak a versenyen. Varga Helga csapatkapitány arról számolt be: szereztek már összesítettben negyedik helyezést, és arany-, ezüst, bronzérmet is a különböző divíziókban. Szombaton is éremért jöttek. Vízi struccok néven szállt versenybe a Megyeháza csapata. Dr. Balázsy Péter, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetője tavaly és az idén is tagja volt a legénységnek. 2018-ban a középmezőnyben végeztek, szombaton is ugyanerre számítottak. Úgy fogalmazott: a közösségépítés a céljuk, a részvételük már maga siker, a futamon pedig majd beleadnak apait-anyait. Sokan közülük a családjukkal érkeztek. A futamok a következő eredményeket hozták: a Házisárkányok Kupájában a PETZkesek csapata nyerte a nagy döntőt. Az Open Kupa 1. dimenziójában a Harmadik műszak nevű legénység bizonyult a legjobbnak. A 2. dimenzióban az Aptiv Dragons, a 3.-ban a Kanizs Trend nyert. A legjobb céges csapatnak járó érem ezúttal a lukácsházi Schott legénységének járt. A Vegyes Kupa 1. dimenziójában a SPORTOSOKK evezett a leggyorsabban, a 2. dimenzióban a Dragon Aqua SE, a Marathon Kupát a Rába U18 legénysége nyerte. A kupagyőztesek kupát, a dobogósok érmet kaptak.

 

További hírek

Nov.
30.
Elbúcsúztunk Laci bácsitól

Elbúcsúztunk Laci bácsitól

Hétfőn délelőtt, szűk családi és sportágképviseleti körben búcsúztattuk el – végakarata szerint – Domboriban id. Sziklenka Lászlót, mindenki Laci bácsiját. A Magyar Sárkányhajó Szövetség Örökös Tiszteletbeli Elnökétől, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség nevében Schmidt Gábor elnök, és a kétszeres olimpiai bronzérmes Kozmann György búcsúzott. Szövetségünk nevében Járosi Péter elnök emlékezett, mondott beszédet.

Tovább
Nov.
05.
Sziklenka László 1935 – 2020

Sziklenka László 1935 – 2020

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy id. Sziklenka László, Laci bácsi, a mai napon 85 éves korában elhunyt, megtért teremtőjéhez. Nyugodjon békében! A magyar sporttársadalom, köztük a Magyar Sárkányhajó Szövetség közössége, örökké őrizni fogja emlékét.

Tovább
Sep.
27.
Sárkányok a tavon

Sárkányok a tavon

Újra sárkányhajósok veszik birtokba a Csónakázó-tavat. A sárkányhajó sportban az idei utolsó, szezonzáró összecsapásra szeptember 27-28. között kerül sor. A 14. Székesfehérvári Sárkányhajó Fesztivál és Nebuló Kupa első napján, pénteken a nebulóké, míg szombaton a felnőtteké lesz a víz.

Tovább

Simi 2019

A Magyar Sárkányhajó Szövetség sportlói idén két világversenyen képviselik hazánkat. 2019. július 24 - 28. között Sevillaban, Spanyolországban a 18. EDBF Klub Legénység Sárkányhajó Európa - bajnokság; 2019. augusztus 20 - 25 között Pattayaban, Thaiföldön a 14. IDBF Nemzetek Közötti Sárkányhajó Világbajnokság kerül megrendezésre.

További információk
Emberi Erőforrások Minisztériuma sarkanyhajo_5a869a0f59f38.png Holiday 55 Hungary sarkanyhajo_5a9d551b57ebb.png
11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság Emberi Erőforrások Minisztériuma Európai Sárkányhajó Szövetség Magyar Sárkányhajó Szövetség Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség Nemzeti Versenysport Szövetség 11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság