Vissza

Kiváló hangulat a Szombathelyi Sárkányhajó Fesztiválon

Négy kategóriában versenyeztek a 7. Szombathelyi Sárkányhajó Fesztivál legénységei. Már pénteken kora délután elkezdődtek, és estig folyamatosan zajlottak a sárkányhajó fesztivál szárazföldi és vízi edzései, felkészültek a csapatok a másnapi futamokra. Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke kérdésünkre elárulta, az eső sem tudott volna közbeszólni a felkészülésben, hiszen vízi sportról van szó, és elszánt, motivált közösségekről.

Kiváló hangulat a Szombathelyi Sárkányhajó Fesztiválon

Néhány „foghíjas” csapattól eltekintve tehát szép létszámmal megjelentek a tréningen, komolyan vették azt. A szombat reggeli ünnepélyes megnyitóra az Open (nyílt) kategóriában – 200 méteres versenytáv, a résztvevők kora és neme nem kötött – 21 nevező kollektívát számoltak; a Házisárkányok Kupájában hetet. Ide tartozik minden olyan legénység, amelyben csak nő evez, a kormányos és a dobos lehet férfi, a versenytáv ugyancsak 200 méter. Délután a Vegyes Kupában 15 legénység küzdött a helyezésért – itt legalább nyolc nőnek kellett eveznie 200 méteren; a látványos és fárasztó Marathon Open Kupában, 2 ezer méteren 12 legénység – a résztvevők kora és neme ebben nem volt kötött. Az elnök elmondta: évről évre egyre népszerűbb a megmérettetés. Míg tavaly összesen körülbelül hatszázan versenyeztek, az idén jóval többen, köztük sok közintézmény dolgozói. A Csónakázótó nagyon jó versenyhelyszínnek bizonyult, kulturált környezetben élhetik át résztvevők és nézők egy évben egyszer ezt a fesztiválhangulatot. Járosi Péter szerint könnyen tanulható sportág a sárkányhajózás, rövid idő alatt ad sikerélményt, ezért is rendkívül kedvelt a vasi megyeszékhelyen is. És hogy melyik hajó győzhet? Erre is válaszolt: amelyik a legjobban tud ritmusra együtt evezni.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Puskás Tivadar polgármester a házigazda nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, 2013-ban az volt a kérdés, rendezzenek-e Szombathelyen sárkányhajó versenyt. Azóta bebizonyosodott, jó döntést hoztak, hiszen a fesztivál tömegeket mozgat, vonzó a fiataloknak, egyre jobb teljesítményre sarkall és formálja a csapatszellemet.

Az időmérő futamok előtt, melegítés közben váltottunk szót a Markusovszky kórház Oncol-Girls csapatával. Dr. Dankovics Zsófia főorvos azt mondta, a tavalyi tapasztalatszerzés után az idén is szívesen jöttek orvos, nővér, adminisztrátor kollégák, asszisztensek is, visszatérők és újak. Jó kormányost kaptak a hajóba, aki legelőbb a kigondolt ültetési sorrendjüket változtatta meg. A Navigátorok hetedik éve indulnak a versenyen. Varga Helga csapatkapitány arról számolt be: szereztek már összesítettben negyedik helyezést, és arany-, ezüst, bronzérmet is a különböző divíziókban. Szombaton is éremért jöttek. Vízi struccok néven szállt versenybe a Megyeháza csapata. Dr. Balázsy Péter, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetője tavaly és az idén is tagja volt a legénységnek. 2018-ban a középmezőnyben végeztek, szombaton is ugyanerre számítottak. Úgy fogalmazott: a közösségépítés a céljuk, a részvételük már maga siker, a futamon pedig majd beleadnak apait-anyait. Sokan közülük a családjukkal érkeztek. A futamok a következő eredményeket hozták: a Házisárkányok Kupájában a PETZkesek csapata nyerte a nagy döntőt. Az Open Kupa 1. dimenziójában a Harmadik műszak nevű legénység bizonyult a legjobbnak. A 2. dimenzióban az Aptiv Dragons, a 3.-ban a Kanizs Trend nyert. A legjobb céges csapatnak járó érem ezúttal a lukácsházi Schott legénységének járt. A Vegyes Kupa 1. dimenziójában a SPORTOSOKK evezett a leggyorsabban, a 2. dimenzióban a Dragon Aqua SE, a Marathon Kupát a Rába U18 legénysége nyerte. A kupagyőztesek kupát, a dobogósok érmet kaptak.

 

További hírek

Mar.
04.
Edzőtábor és szakmai nap Tatán

Edzőtábor és szakmai nap Tatán

Az elmúlt hétvégén háromnapos edzőtáborban vettek részt az U18, U24, és Premier életkorú sportolok a Tatai Edzőtáborban. Az edzőtábor elsődleges célja melyet maximálisan sikerült megvalósítani, az utánpótlás, és a premier válogatott keret tagjainak összetartása, kondicionális teljesítőképességének felmérése, fejlesztése, közösség fejlesztés és csapatépítés. A harmadik napon vasárnap, a szövetség 2024. évi sportszakmai napja került megrendezésre, ahol több sportágspecifikus szakmai előadást és a HUNADÓ tájékoztatóját hallgatták meg a sportolók és a klubok vezetői.

Tovább
Feb.
29.
NVESZ Év Sportolói Gála – 64 kiváló sportembert díjaztak

NVESZ Év Sportolói Gála – 64 kiváló sportembert díjaztak

Díjazott a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ)! A 62 szövetséget képviselő sportköztestület a Budapest Marriott Hotelben megtartott gáláján 37 szövetség 64 sportolója vehetett át díjat a 2023-ban nyújtott kiemelkedő sportteljesítményéért. Az NVESZ Év Sportolója díjra az egyes sportszövetségek jelölték a legsikeresebb versenyzőket. Ők valamennyien kimagasló eredményeket értek el a világ- és Európa-bajnokságokon, vagy éppen a Küzdősportok Világjátékán. A hagyományoknak megfelelően az NVESZ-gáláján adták át a dr. Leyrer Richárd díjat is.

Tovább
Feb.
11.
10.  Medencés Sárkányhajó Nyílt Magyar Bajnokság

10. Medencés Sárkányhajó Nyílt Magyar Bajnokság

Szarvason 8. alkalommal rendeztek medencés sárkányhajó versenyt. A Magyar Sárkányhajó Szövetség ebben az évben is a Körös Dragon SE-t bízta meg a Medencés Sárkányhajó Nyílt Magyar Bajnokság rendezésével, így a szövetség részéről jubilált a rendezvény, hiszen ez volt a 10. medencés bajnokság. 72 nevezés érkezett a rendezvényre, ahol összesen 124 futamban mérkőztek meg az ellenfelek egymással. A kategóriák változatlanok voltak az előző évekhez képest.

Tovább

Simi 2024

A Magyar Sárkányhajó Szövetség sportolói, idén a tervek szerint 2024. július 4 - 7 között Prága/Racice - Csehország a 15. EDBF Sárkányhajó Európa - bajnokságon, 2024. szeptember 3 - 8. között Ravennában, Olaszországban a 14. IDBF Sárkányhajó Világbajnokságon versenyeznek. Így Simi ismét útra kell, hogy elkísérje, segítse a magyar sportolókat a világversenyeken.

További információk
sarkanyhajo_63decc4f9361c.jpg sarkanyhajo_5a869a0f59f38.png --- sarkanyhajo_63e16c453c183.jpg
11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság Európai Sárkányhajó Szövetség Magyar Sárkányhajó Szövetség Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség Nemzeti Versenysport Szövetség 11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság